Nyt saatiin oikein kunnon talvi ja lumesta huolimatta lampaat ovat saaneet nauttia päivittäisetä ulkoilusta. Uuhimäärä on vähentynyt ja tilalla ei ole tällä hetkellä yhtään pässiä, koska on välivuosi karitsoinnissa, jotta ehdin tehdä välillä muitakin töitä. Yhden naisen yrityksessä on aika välillä kortilla.

Postiivinen vuosi siinä mielessä takana, että suomalainen villa on saanut paljon huomiota ja sen kysyntä on myös kutomisenkin lisääntymisen myötä kasvanut huomattavasti. Kehräämöjen ruuhka on tullut tutuksi ja pieniä uusia kehräämöjä on alkanut nousta. Villankäsittelyprosessiin on alettu panostaa ja on hienoa että villa saadaan mahdollisimman hyvin hyödynnettyä. Suomalainen villa kun on niin laadukasta ominaisuuksiltaan ja kainuunharmas niistä vielä erityisen pehmeää.

Omia lankoja saa vieläkin odotella, ehkä parisen kuukautta. Kun langat on saatu myyntikuntoon, pestyä ja vyötettyä uusin vyöttein, laitan kyllä heti infoa sivuille ja someen. Taljojen kysynnässä on välillä piikkejä ja sitten taas hiljaisempaa, uusia tulee taas pian.

Karitsointitauko mahdollistaa myös sen, että on aikaa miettiä toiminnan suuntia, uusia tuotteita ja valikoiman kasvaessa myös nettikaupan kehittelyä. Kaikenlaista uutta siis ilmassa, onneksi lampaasta on moneen, eikä vain lihaksi. Mielellään alkaakin keskittyä itselleen mieluisiin asioihin, kaikkeen käsityöhön liittyvään ja lihapuoli jää vähitellen taka-alalle.

Aurinkoisia hiihtokelejä!

T.Kirsi

Talviulkoilu on uusi juttu!

Lokakuun usvaa Villakon uuhien apilapellolla.

Lampolan kiireinen ajanjakso kevätkaritsoinnista syystöihin alkaa vähitellen hellittää. 2020 on ollut ehkä koronankin vaikutuksesta erilainen vuosi. Karitsoja syntyi taas yhtä paljon kun edellisenä vuonna eli enemmän kuin tarpeeksi, sikiävä rotu todentotta!

Tällä kertaa tilanteen pelasti kuitenkin se, että lampaille ja karitsoille oli keväällä harvinaisen suuri kysyntä, niin että kaikki uuhikaritsat muutamaa ruskeaa lukuunottamatta lähtivät uusiin koteihin ja uuhien vähentämissuunnitelmakin edistyi.

Syksyllä ei sitten tarvinnut laittaa niin suurta määrää karitsoja teuraaksi ja 5 pikku pässiä jäi vielä navettaan kasvamaan. Syksykin on ollut siitä erikoinen, että uuhien laidunkausi on ollut harvinaisen pitkä. Saavat olla edelleen poutasäällä päivät ulkona lisäheinän turvin aina lumentuloon asti.

Suomalaista villaa on nyt hehkutettu mediassa niin paljon, että sen on huomannut 100% villalangan kysynnän kasvuna. 100% lanka pääsi jo loppumaan, mutta onneksi kehräämöltä valmistui juuri uusi kauniin harmaa erä ja ensimmäisille tilaajille lähti jo paketit. Uudessa 100% Kainuunharmas-villalangassa on 75% pehmeää karitsan villaa.

Kehräämö vaihtui nyt kokeeksi uuteen Sarvijoen kehräämöön, josta saan teetettyä pienempiä lankaeriä, jotta saan isomman valikoiman eri värejä. Kiinnostaa myös heidän tapanasa kehrätä villa pesemättömänä ja niin säilyttää sen sisältämä lanoliini mahdollisimman hyvin. Uusia lankoja odotettavissa kevättalvella!

Taljoja meni syksyllä vauhdilla, niin että jäljellä on enää 5 kpl ruskean mustia ja 1 valkoinen. Joulukin sieltä jo tulee kovaa vauhtia ja savustetut lampaanviulut varattiin ennakkoon yhdessä illassa! Mukavaa joulunodotusta kaikille lammas- ja villafaneille!

T. Kirsi

Uusi 100% villalanka, 75% karitsan villaa.

Kainuuharmas-lampaantalja on upea sisustustalja!

Viime syksyn karitsan taljat nyt saatavilla, kaikki Kainuunharmas-lampaan taljoja enimmäkseen pitkäkarvaisena. Tilapuotisivun alla löytyy Taljat-alasivulta tilausohjeet ja lisätietoja. Valikoima nähtävillä tilapuodissa ja lisäkuvia saa pyynnöstä!

Mustien lampaiden villasta syntyi hieno grafiitin harmaa 100% villalanka.

Tilapuotivalikon alta langat-kohdasta löytyy tämänhetkinen lankavalimoima kuvauksineen ja sivun alareunasta tilusohje. Lankasävyjä on luonnon vaaleasta ja eri harmaan sävyistä tähän uuteen tummaan harmaaseen.

Karitsointi tuotti taas tulosta ja uuhilaumaan syntyi 2 uutta ruskeaa uuhta, jolloin tulevaisuudessa odotettavissa myös luonnonruskeaa lankaa. Varastossa on myös karitsan villaa, josta teetän myös 100% villalankaa seuraavaksi. Kaikki langat on teetetty Pirtin kehräämössä Mikkelissä omien Kainuunharmas-lampaiden villoista.

Dolores ja pikku Farao 1 päivän ikäisenä

Kevään 2020 karitsointi alkoi 28.2. Odotin alkavaksi aikaisintaan maaliskuun alkupuolella, mutta aina joku yllättää! Tänä keväänä karitsoja on odotettavissa hieman viime vuotta vähemmän, koska tarkoitus on tilojen rajallisuuden vuoksi pitää määrä kohtuullisena. Ensimmäisena synnytti terapialampaamme kesy Dolores potran pässipojan, joka ainoana sai nimen Farao ja sattumoisin numeron 0202 vuonna 2020! Tänä vuonna mennäänkin F-kirjaimella!

Koska ajankohtaiset uutiset ja tiedottaminen painottuvat aika paljon Facebookin puolelle, huomasin että myös nettisivut kaipaavat paljon päivittämistä. Mm. tuotteiden suhteen on tullut paljon muutoksia.. koska hiljattain saapui uusi erä hienoja taljoja ja sain juuri uutta väriä lankavalikoimaan, seuraa pian lisää tietoa ja kuvia näistä!

T.Kirsi

Pertunmaan savustamolla valmistuu taas jouluherkut karitsasta!

Savuviulu

KARITSAN PALVIHERKUT JOULUPÖYTÄÄN:

Pertunmaan lihasavustamon savusaunapalvatut viulut, pienemmät lavat ja luuttomat paistit:

KARITSAA:

SAVUVIULU kokonainen n.2-3kg 28€ kg
SAVUVIULU puolikas n.1-1,5kg 30€ kg
SAVUPAISTI luuton n.1-1,5kg 38€ kg
SAVULAPA kokonainen n.1-1,5kg 26€ kg

Varaukset 10.12. mennessä Kirsi Kujansuu p.050 3222332 tai kirsi.kujansuu@hotmail.com.

Helsinkiin kuljetus 22.12. Nouto Itä-keskus tai Laajasalo.

Myös korttimaksu!

www.lammastilavillakko.net

Taas on tullut se aika vuodesta kun on ruvettava pikkuhiljaa porukkaa vähentämään. Juhannuksen jälkeen alkoivat myytävät lihat jo käydä vähiin ja syksyn tullen tilanne korjaantuukin sitten pitkäksi aikaa, koska myös uuhikaritsoista suurin osa on laitettava pois. Karitsan lihaa saatavilla siis taas syyskuun alusta ja puolikkaita ruhoja voi varata ennakkoon. Ohessa kuvat peruspaloitellusta puolikkaasta ja päivitetty hinnasto, jossa ei ole ihan kaikkia eri paloja vielä, kun tänä syksynä valikoimakin hieman kasvaa.

Puolikas karitsa n.7-10kg on tilapuodista tai lähialueelta noudettuna 16,50€ kg, Helsinkiin toimitettuna 17€ kg. Kokonainen ruoho ilman paloittelua putkipussissa 13€ kg.
Varaa omasi: Kirsi Kujansuu p.050 3222332, tai kirsi.kujansuu@hotmail.com
Villakko uusi hinnasto 2020

Mukavaa loppukesää ja kauniita syyspäiviä!
T.Kirsi

 

Hyvää Vappua!

Onkin jo korkea aika kertoa kevätkuulumisia: Helmikuun lopusta huhtikuulle syntyi yli 50 karitsaa, mikä olikin yli 10 enemmän kuin aiempina vuosina. Harmas on rotuna sikiävää sorttia ja kun n.25 lammasta saa vähintään sen 50, olen nyt vähentämässä uuhia uusien tilajärjestelyjen myötä, koska yli 50 karitsaa on vähän liikaa näihin tiloihin. Tänä vuonna ei edes tullut yhtään vitosia, kun yksi vuosi tuli kahdet, nelosia tuli nyt kahdet.

Muutama tuttipullokaritsa sai uuden kodin ja kaikki tämänvuotiset uuhkaritsat ovat myytävänä, kuten myös muutama aikuinen, jotta saan lampaat ensi talveksi sopimaan navettaan. Tänä vuonna sain ekaa kertaa toivomiani ruskeita karitsoja. Ruskean pässin pidän itselläni ja toisen ruskean uuhen. Toisella ruskealla uuhella on harmillisesti toinen silmä sokea, eikä sitä voi käyttää jalostukseen.

Kevättyöt puskevat päälle ja ovat hieman myöhässä myöhäisen Pääsiäisen vuoksi. Kerintä on käynnissä parhaillaan ja alkaa olla voiton puolella. Harjottelijoita on tulossa avuksi sopivasti kiireisimpään aikaan. Ruoho vihertää jo laitumella ja odottelen jo kovin, että saan ensin pässipojat ulos. Uuhien lankalaidun on vielä tekemättä ja uutena on myös aidattava langoin viereinen 6 ha tikkametsä, jonka vuokrasin tänä keväänä metsähallitukselta. Pääsevät lampaat mehevien metsän eväiden äärelle, kunhan tottuvat avoimen maaston jälkeen metsässäoloon.

Tilapuodin valikoima on kasvanut: Uudet langat ja taljat tulivat juuri ja valikoimat ovat nyt parhaimmillaan! Kesälauantaisin myyn lammastuotteita ym. Pertunmaan kesätorilla klo.10-13. Tilapuoti avataan aina kun olen paikalla, kysäise vaikka tekstiviestillä! Alueen Kesäelo-lehteen tulee nyt myös Villakon mainos, puotivierailijat pääsevät halutessaan tilan eläimiä katsomaan. Tervetuloa ostoksille! 

Kirsi

Aito lampaantalja, lämmin lahja.

Villakon tilapuodista erilaisia lahjaideoita! Aidot lampaantaljat, villalangat ja villasukat, kaikki pehmeää Kainuunharmas-villaa, huovutuspakkaukset askartelijalle, pellavaiset kauratyynyt kipeitä niskoja lämmittämään.. Edullisella nettipostimaksulla 5,90€-7,90€ paketin koosta riippuen lähimpään pakettiautomaattiin tai postiin. Taljoissa myös ihan valkoisia, sukat harmaita, luonnon vaaleita ja vaalea-harmaa raidallisia, lisätietoja/tilaukset kirsi.kujansuu@hotmail.com tai p.050 3222332.

 

Syksy on suurimpien teurastusten aikaa ja tuoretta lihaa on saatavilla marraskuun ajan.
Sen jälkeen lihat pakastetaan ja myydään yksittäispakkauksina.
Isoimmat puolikkaat ja kokonaiset erät kulkevat myös Helsinkiin. Kuljetuslisä 1€/kg.

 

Jouluksi tulossa savuviulua ja savulapaa paikallisesta Toivosen palvaamosta Pertunmaalta. Nouto Kuortista tai Mäntyharjulta, Itä-Helsinkiin kuljetus joulunalusviikolla. Tarjolla myös Rekoihin Järvenpää-Kerava 19.12. Myös paikallis-Rekoihin.

SAVUVIULU kokonainen 2-3kg 28€ kg, puolikas 30€ kg
SAVULAPA kokonainen 1-1,5kg 26€ kg
LUUTON PAISTI n.1,5kg, 38€ kg

Talvikurpitsaakin löytyy vielä!

Varaukset ja tiedustelut Kirsi kujansuu p.050 3222332 tai kirsi.kujansuu@hotmail.com

Villakko-hinnasto