Kesä 2018

 

Hellettä on pitänyt…

Vanha Asta-Pampi johtaa laumaa kaksi isoa karitsaansa vanavedessään.

On jäänyt nettisivujen päitykset hetkeksi, kun kesäaika on maatilalla niin vilkasta. On ollut Kuortin kartanon ryhmiä tilavierailuilla, olen käynyt välillä Pertunmaan kesätorilla lauantaisin myymässä ja nyt on sitten koko loppukesä pidetty mahdotonta hellettä, niin ettei työtehtävistä ole pystynyt hoitamaan kuin ihan välttämättömät.

Hienoa kesää oli jo pitkään toivottukin, mutta kuivuus tuo omat huolensa, kun sitä oli ensin jo alkukesästä ja nytkään ei ole tänne vielä kunnon sadetta saatu, onneksi säätila pian muuttuu. Saa jännittää laidunten riittämistä ja sitä miten sieltä saa vielä heinää korjattua talteen talven varalle. Lampailla on hämmästyttävä helteensietokyky, varjoalueet ja raikas juomavesi auttavat asiaa, villa eristää myös kuumuutta.

Uuhet ovat saaneet putsata pellonpientareita, kun kun siellä kasvusto aina rehottaa. Pässeille on tullut niitettyä jo lisäheinää, ettei lopu syöminen kesken. Loppukesästä pääsevät vielä uusitulle laidunlohkolle, kunhan siitä on ensin korjattu yksi sato. Syyskuun lopussa alkavat pässiteurastukset, joita on n.kk välein. Puolikkaan karitsan varauksia otetaan jo vastaan.

Vielä on kuitenkin kesää jäljellä, hieman viileämmissä merkeissä toivottavasti kun haluaisi jo päästä tehokkaammin hommiin käsiksi! Mukavaa loppukesää!

T.Kirsi Villakosta