Syystunnelmia

Lokakuun usvaa Villakon uuhien apilapellolla.

Lampolan kiireinen ajanjakso kevätkaritsoinnista syystöihin alkaa vähitellen hellittää. 2020 on ollut ehkä koronankin vaikutuksesta erilainen vuosi. Karitsoja syntyi taas yhtä paljon kun edellisenä vuonna eli enemmän kuin tarpeeksi, sikiävä rotu todentotta!

Tällä kertaa tilanteen pelasti kuitenkin se, että lampaille ja karitsoille oli keväällä harvinaisen suuri kysyntä, niin että kaikki uuhikaritsat muutamaa ruskeaa lukuunottamatta lähtivät uusiin koteihin ja uuhien vähentämissuunnitelmakin edistyi.

Syksyllä ei sitten tarvinnut laittaa niin suurta määrää karitsoja teuraaksi ja 5 pikku pässiä jäi vielä navettaan kasvamaan. Syksykin on ollut siitä erikoinen, että uuhien laidunkausi on ollut harvinaisen pitkä. Saavat olla edelleen poutasäällä päivät ulkona lisäheinän turvin aina lumentuloon asti.

Suomalaista villaa on nyt hehkutettu mediassa niin paljon, että sen on huomannut 100% villalangan kysynnän kasvuna. 100% lanka pääsi jo loppumaan, mutta onneksi kehräämöltä valmistui juuri uusi kauniin harmaa erä ja ensimmäisille tilaajille lähti jo paketit. Uudessa 100% Kainuunharmas-villalangassa on 75% pehmeää karitsan villaa.

Vein samalla kehräämöön uuden tumman villaerän, josta tulee sekoitus ruskeasta, mustasta ja tummanharmaasta – oletettavasti tuloksena tummanruskeaa. Kehräämön kiireestä johtuen uusia lankoja joutuu odottamaan aina puolisen vuotta, taitaa 100% lanka loppua taas ennen uuden erän valmistumista. Lankasivua on nyt päivitetty ja hintoja tarkistettu, koska lankojen teettäminen on taas kallistunut.

Taljoja meni syksyllä vauhdilla, niin että jäljellä on enää 5 kpl ruskean mustia ja 1 valkoinen. Joulukin sieltä jo tulee kovaa vauhtia ja savustetut lampaanviulut varattiin ennakkoon yhdessä illassa! Mukavaa joulunodotusta kaikille lammas- ja villafaneille!

T. Kirsi

Uusi 100% villalanka, 75% karitsan villaa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *